‘Maic’, de Tina Vallès

T’HA PASSAT MAI QUE UN LLIBRE que fa temps que tens al cap, tot d’una et cau a les mans com per art de màgia? Això va passar-me amb Maic (Ed. Baula), de Tina Vallès, quan el vaig veure entre un munt de llibres orfes a la feina. Feia temps que observava les filigranes aèries de l’autora rere els comandaments de L’aeroplà del Raval, un blog que va aturar motors ja fa uns anys, no sense abans convertir-se en un llibre de relats. Es pot dir que, amb la maternitat, Tina Vallès va canviar de barri i va posar-s’hi a fer Ganxet sota les pedres. I, així que ha pogut, ha fet un nou pas en l’àmbit literari, aquest cop en  forma de novel·la curta, amb l’estil a què ens té habituats, àgil, planer i pròxim.

Maic, el protagonista de la història, és un nen de vuit anys que vol entendre què passa al seu entorn, mentre mira de foragitar les pors i la solitud. El relat avança per si sol gràcies a la història i el protagonista que captiven el lector d’entrada, però també a com s’han estructurat els capítols i com van entrant en escena la resta de personatges (el no-pare, el germà immòbil i el rus, el senyor Soldat, la senyora Coixins…) que ajuden a entendre la realitat crua i dramàtica d’un infant a qui toca créixer abans d’hora i que només vol tenir “temps per ser petit tot el dia” fins que la mare el cridi amb les tres as del nom i no amb les tres emes de quan està “molt-molt-molt cansada”.

El personatge busca confidents (el lector, per exemple), algú a qui alliberar dubtes i temors, algú que el consoli i estigui per ell. Parla de forma directa, sense embuts, amb la tendresa i la ingenuïtat dels nens, i la fina ironia de l’autora. Al costat de Maic, hi ha persones que somriuen “amb ulls de cançó d’amor”, alguns minuts són capaços d’enfilar-se’t al coll i escanyar-te, i “Galícia és una fruitera gegant, plena de pomes”.

Anuncis

One response to “‘Maic’, de Tina Vallès

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s